Цената на зърното от новата реколта пада с 9% » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Цената на зърното от новата реколта пада с 9%

Акценти

  • Световната реколта от рапица може да нарасне до 70 млн./ т

По-ниски цени на зърнените култури ще има тази година.

320 лв./т се очаква да е средната цена на хлебната пшеница за сезон 2019/20. Това е с 9% по-малко от 2018/19 г. Това прогнозират експертите от САРА. Цените са на база очаквани до 3% по-ниска световна реколта от пшеница за новата година.

Средногодишната цена на фуражна пшеница, изкупувана на място от Североизточна България, ще е около 300 лв./т. Тази цена е с 5% под същата за предходната година. Цената на ечемика ще е без промяна. За новата година средната цена се очаква да остане на равнища 290 лв./т. Рапицата се утвърждава като една от най-доходните култури със стабилни цени. Средната цена за пазарната 2019/20 година е около 675 лв./т – 2% над предшестващата реколта. За новата година предвижданията са цената да е около 680 лв./т.

По данни на Министерство на земеделието през последната седмица на май износът на пшеница, ечемик и рапица през пристанище Варна остава в застой. Общият експорт на пшеница през порта от началото на текущия пазарен сезон до момента изостава с 6,5% на годишна база. При ечемика и рапицата е налице ръст от съответно близо три пъти и 7,3%.

Несигурността за новата реколта заради изненадите на времето и икономическата обстановка в света около коронавируса се отразява на пазара на зърно, като запасите са вече 40% от годишното световно потребление. По наблюдения на JRC-Mars на ЕК средните добиви от пшеница в ЕС се очаква да паднат с 4,7% в сравнение с предходната година.

Най-силно засегнати са страните от Източна и Северна Европа (Унгария, Румъния, Финландия). При рапицата реколтата се прогнозира да падне с 1% за година, като цената <210> ще е негативно засегната от ниските котировки на суровия петрол и намалялото търсене заради КОВИД-19.

Световната реколта от рапица може да нарасне до 70 млн. т, а ЕС се изчислява да внесе допълнително 6 млн. т, основно от Украйна. USDA не предвижда намаление на световната реколта от есенни култури, даже очаква с 0,5% повече пшеница от миналата година. Страните от Черноморския басейн, които са сред най-големите износители, не се очаква да бъдат засегнати.

 

За автора

Сродни публикации