Цената на горските плодове скочи почти двойно » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Цената на горските плодове скочи почти двойно

Акценти

  • Боровинките се продават за около 5,50 лв./кг.
  • Повече от 8 часа прекарват хората в гората събирайки вкусните лакомства на природата

Почти 60 % са жителите на китното родопско село Побит камък, които изкарват прехраната си основно със събиране на горски плодове.Това е трудоемка дейност, извършва се предимно на ръка и с по-бавни темпове. Повече от 8 часа всеки ден прекарват хората в гората събирайки вкусните лакомства на природата. Повечето заети са жени. Те берат горски ягоди и боровинки.

Тази година обилните валежи са помогнали гората да даде богата реколта. Хората споделят, че има изобилието от черни боровинки. Точно сега е сезонът им и работниците са доволни от събраните количества. В края на лятото пък ще зреят вече и червените боровинки.

Към момента изкупните цени на горксите плодове са почти двойно по-високи спрямо миналогодишните. Само за сравнение, през 2017 г горските ягоди са се търгували за 8 лв/кг. Сега цената им достига 13 лв. за килограм, а боровинките се продават за около 5,50 лв./кг.

Сезонът на работа, за хора събиращи горски плодове и гъби, започва от месец май и продължава до октомври. Местните започват с прибиране на гъбите и завършват сезона с обирането на последните горски плодове.

В селото има обособени няколко пункта за изкупуване на събраната продукция, а жителите споделят, че търговци от различни краища на страната отиват на място, за да изкупят всичко. Така всяка следващата година хората продължават работата си далеч от стрес и напрежение, в спокойствието и тишината на горите.

 

Сродни публикации