Целогодишно производство на салати » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Целогодишно производство на салати

Акценти

  • Като правило всички салати стрелкуват, но летните сортове са селекцинирани така, че да стрелкуват значително по-бавно и до момента на бране това не се случва

Добрите пазарни цени, високото потребление и възможността за целогодишно производство правят салатите (Lactuca sativa) все по-популярни и в България. Вече на големите зеленчукови пазари в страната и почти във всички търговски вериги, както и в атрактивните ресторанти салати могат да бъдат закупени или консумирани по всяко време. При тава често цените им са достатъчно атрактивни, в зависимост от сезона.

Разнообразието от сортове и форми кара потребителите бързо да променят навиците си. Ако доскоро марулята бе най-консумирана, то вече типовете батавия на много места я изместват. В Северна Европа изключително популярни са мини марулите и мини салатите – ниски, компактни растения с бърз растеж, изключително крехки и с висока реализация в търговските вериги.

Батавията – типът салата, също известна като „къдрава маруля“, е с приятен външен вид и без горчивина. Главестите салати се ценят като най-крехките и с най-фин вкус, за съжаление трайността им е по-малка. Бързата реализация и етапната сеитба при този тип салати са много важни. Айсберг салатите са предпочитани от веригите за бързо хранене. Ценят се за добрата си трайност и транспорабилност – при завяхване външните листа се махат и сърцевината остава винаги крехка. От изброените видове салати са създадени много сортове и производителите трябва да подбират подходящите най-вече според сезона.

Като правило всички салати стрелкуват, но летните сортове са селекцинирани така, че да стрелкуват значително по-бавно и до момента на бране това не се случва. Зимните сортове пък са с по-добра студоустойчивост, която се изразява в това, че салатите запазват външния си вид, не завиват листата (с изключение на айсберга) и растат добре и при по-ниски температури. При всички салати, с изключение на марулите, производството на открито през зимата често не дава добри резултати, поради което се отглеждат в култивационни съоражения.

 

 

Салати – специалитети

 

Все още много от специалитетите остават на заден план и често се ползват само като добавка или за цвят. Такива са салатите тип дъбов лист, поло роса и ло-ло бионда, червените листни салати, корн салати и др.

Ендивиите и цикориите са друг вид листен зеленчук. В Западна Европа се ползват за балансираща добавка към салатните миксове или се бланшират. У нас се ползват предимно за украса към основни ястия.

Нашумява руколата, която има две разновидности Rucola celvatica – стандартна с леко заоблени листа и Rucola cultivata – с по-остър вкус и аромат. Това е интересна добавка към салати и много храни.

 

Практични насоки за лятното производство на салати и по-спeциално на батавии

 

През лятото производството на салати в България се оказва трудно поради високите температури, но професионалистите градинари вече постигат много добри резултати. Като най-важния фактор за успеха се определя изборът на подходящ сорт. През този период (летния) салатите се развиват много бързо, и ако не се подберат сортове – устойчиви на стрелкуване, салатите ще започнат да цъфтят бързо.

 

Торене.

Ако е извършено предварително основното торене с органичен тор (7 т/дка), трябва да намалите нормалната дажба на калии (К) с около 200 гр/дка К2О за всеки тон оборски тор, а нормата на азота да се съкрати с 100 гр/дка за всеки тон оборски тор.

Твърде тежък оборски тор, съдържащ много азот, прави салатните растения податливи на заболявания!

След дълги дъждовни периоди е нужна допълнителна дажба на азот (напр. внесен като калциев нитрат). Нуждата на салатите от фосфати е висока!

Не използвайте хлор съдържащи торове!

 

Сеитба.

За предпочитане е предварително да се произведе разсад.

Дълбочината на сеитба не бива да е повече от 1 см, като през по-топлите периоди семената дори не се заравят, а само се покриват/посипват леко. Сеитбата в табли дава по-добри резултати от тази в леха. Разсадът, произведен в таблите, не се скубе и не е подложен на стрес, по-бързо се прихваща. Растенията се развиват равномерно и са изравнени. Намалява се разходът на семена. Но в таблите субстратът просъхва по-бързо и са необходими по-чести попивки.

Директната сеитба се препоръчва само при предварително добре обработени почви и добра поливна техника.

 

Схема на разсаждане.

Подходяща за всички периоди е 30 х 30 см. Ако ще отглеждате по-малки салатки, може това разстояние да се намали напр. на 25 х 30 см.

За да се избегне стреса по време на лятното производство, се препоръчва разсаждането на силен разсад с добре развит корен. Разсаждане на по-сенчести места дава много добри резултати. Ако се летните салати се произвеждат в оранжерии, освободени от други култури, задължително засенчвайте и проветрявайте.

Напояването чрез дъждуване охлажда растенията, но капките трябва да са фини или поливните през деня да се избегнат, за де се получава пригори и загниване.

В таблицата по-долу са посочени ориентировъчни данни за лятното производство в засенчени оранжерии. В никакъв случаи не бива да се придържате стриктно към тези данни, тъй като производството зависи от конкретните условия на производство и вегетацията значително се удължава през по-студени периоди.

 

Дата на засаждане Средноотчетна дата на реколтиране Брой дни на вегетация
15 март (с покритие) 9 май 55
15 април 31 май 46
1 май 8 юни 38
10 май 16 юни 37
20 май 24 юни 35
30 май 3 юли 34
10 юни 12 юли 32
20 юни 22 юли 32
30 юни 2 август 33
10 юли 14 август 35
20 юли 26 август 37
30 юли 8 септември 40
10 август 22 септември 43
20 август 5 октомври 46
30 август 20 октомври 51
 

Сродни публикации