Цветя и зеленчуци, които може да отглеждате в чаша вода » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Цветя и зеленчуци, които може да отглеждате в чаша вода

Стайните растения правят домовете ни уютни и приятни за окото.

Не всички хора обаче са достатъчно търпеливи, за да се грижат за тези зелени украси, или имат желания да цапат ръцете си с пръст.

Предлагаме списък със стайни растения и зеленчуци, които лесно могат да растат, дори и без почва.

Чесън

Ако поставите скилидки чесън във вода, зелените кълнове ще пораснат след известно време. Тези зелени издънки са годни за консумация. Може да ги добавите към вашата салата.

Китайско зеле

Може да отглеждате нови листа на този зеленчук, дори ако имате само долната му част. Поставете кореновия край в плитка купа с вода. След време ще видите как се разраства новият живот от центъра на китайското зеле.

Зелен лук

Всичко, от което се нуждаете, е чаша вода и няколко луковици зелен лук, за да сте сигурни, че имате безкраен запас от този здравословен зеленчук.

Листа от моркови

Отрежете капачетата заедно с листата на този зеленчук и ги поставите в плитка купа с вода. Те са годни за консумация, така че може да ги добавите към салатите си или да ги смесите с мед.

Праз

За да отглеждате безкрайно количество праз вкъщи, първо се уверете, че долните му части са дълги 4 см. След това го поставете във вода.

Мента

Чаят от нея е божествен, освен това е чудесно допълнение към сладкиши и различни сосове и се отглежда доста лесно. Всичко, което трябва да направите, е да поставите корените й във вода.

Босилек

Всъщност не е нужно да купувате постоянно тази подправка от хранителния магазин, за да я имате свежа. Може лесно да отглеждате босилек в чаша с вода.

Розмарин

Ако искате да отглеждате розмарин в кухнята си, ще ви трябват няколко стъбла от тази ароматна билка. Поставете ги във вода и скоро ще се появят корени. Когато обаче корените са достатъчно дълги, ще трябва да засадите билките си в добре дренирана почва.

Лалета

Много хора смятат, че могат да отглеждат лалета само в градини. Това обаче не е съвсем вярно. Може да ги гледате и на прозореца в хола. Всичко, което трябва да направите, е да поставите луковици от лалета във ваза с малко количество вода.

Зюмбюл

Същото важи и за този уханен представител на китките. Поставете луковици на зюмбюла във ваза, пълна с камъни и малко количество вода. Когато отглеждате зюмбюли, уверете се, че те получават достатъчно светлина.

Беладона

Това е друго декоративно луковично растение, което не изисква почвата, за да цъфти. Всичко, от което се нуждаете, е ваза, пълна камъни, за да поддържате луковицата в стабилно положение, и вода.

Бамбук

Бамбукът расте доста бързо и обикновена ваза с вода е достатъчна, за да се превърне в пълноценно растение.

Сукуленти, включително кактуси

Тези стайни растения са много популярни, тъй като не се нуждаят от често поливане и големи саксии, за да се отгледат.

Източник: mila.bg

 

 

За автора

Сродни публикации