Хубавото вино е българското вино » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Хубавото вино е българското вино

Акценти

  • Консумацията на вино у нас годишно достига 110-120 млн.литра

Почти 100 % от консумираното вино в страната е родно производство

Консумацията на вино у нас годишно достига 110-120 млн.литра. Това показват данни отчетени през последните 5 години. Интересен е фактът, че едва 5 млн. литра от това количество е внос отвън. Все повече българите оценяват висококачествените вина произведени в страната. Не само като характеристики, но и ценово, напитките превъзхождат конкурентните чужди продукти.

Към момента на много места в страната тече гроздоберът. Той започна по-рано заради топлото време, което позволи на гроздето да повиши захарността си. Според запознати износът на българското грозде не е в ниския ценови сегмент. Цените му са съизмерими и при недостиг родните производители биха могли свободно да прибягнат до внос на продукция от Европа. Ежегодно страната ни изнася грозде за Италия и не само.

Сега докато тече кампанията по прибиране на реколтата очакванията са противоречиви. Лозарите се надяват на високи изкупни цени, а винопроизводителите на качествена суровина. От почти 8 години в бранша и двете страни водят преговори още от пролетта, като така се заявяват количества и качество на търсената суровина за винопроизводство. Този вид търговски отношения са от полза и за двете страни. Така лозарите избягват тънкия момент да имат набрано грозде без купувач.

Тази година нестабилните метеорологични условия повлияха както на количеството, така и на качеството на гроздето. Много от лозарите са пръскали масивите си двойно повече пъти само и само да предпазят продукцията от болести.

 

Сродни публикации