Храните поевтиняват в световен мащаб » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Храните поевтиняват в световен мащаб

Акценти

  • Страните членки на ЕС и Украйна, с увеличеното си производство, пък са едни от основните виновници да спада в цените на слънчогледовото олио

По данни на Opгaнизaциятa пo пpexpaнa и зeмeдeлиe ĸъм OOH (FАО) през юни месец е имало понижение в цените на храните в световен мащаб. Индексът на цените на хранителните стоки е достигнал 173, 7 пункта. Спрямо стойността му за месец май той се е понижил с 1,3 %, а годишното му изменение е -0,9%.

Цените на различните хранителни продукти показват следното движение:

  • Зърнени стоки – за месец юни е отчетено намаление от 3,7 % спрямо месец май. Годишният ръст на тази група продукти обаче е 7,7 %. Той е породен от рязкото понижение на цените на пшеница и царевица и същевременното поскъпване на ориза.
  • Растителни масла – 3 % понижение на цените през юни спрямо предходния месец. Годишното отчетено намаление тук обаче е с цели 10 %. Регистрирано е значително намаление в световен мащаб на интереса към палмово масло и към соевото, което към момента е в големи количества на склад. Страните членки на ЕС и Украйна, с увеличеното си производство, пък са едни от основните виновници да спада в цените на слънчогледовото олио.
  • Млечни продукти – тук наблюдаваното намаление е с 0,9% спрямо месец май, но на годишна база е отчетен ръст от 2 %. Тази промени се дължат на намаляващите цени на сирената и растящия износ на млечни продукти от страните членки на ЕС и от САЩ. Междувременно е отчетено повишение в цената на маслото и сухото мляко в Европа.
  • Месо и месни продукти – лек скок има в цените за юни и той е с 0,3 % спрямо предходния месец, но на годишна база се отчита намаление от 3,3 %. При тези продукти се наблюдава увеличение на цените на свинското месо и сланината и спад при говеждото и птичето месо.
  • Захар – отчетеното увеличение за месец юни спрямо май е 1,2 %. Годишното изменение в цената е от -10 %. Промяната в тази стойност се дължи на тревогите за захарната реколта в Бразилия.

 

 

Сродни публикации