Храните, които не трябва да ядете заедно » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Храните, които не трябва да ядете заедно

Акценти

  • Ако искате да добавите нещо добро в чая си, вместо мляко, изцедете лимо

Хората често съчетават някои хранителни вкусове, които повечето от нас мислят, че са чудесна комбинация.

От гледна точка на диететиката обаче някои от комбинациите изобщо не са подходящи.

Най-често това е заради прекаленото натрупване на едни и същи хранителни групи в едно ядене или незнанието на хората, че едни вещества се усвояват добре само благодарение на други.

Вижте някои комбинации, за които досега не подозирахме, че не са полезни.

Макар че най-добрата рецепта в храненето, както и в живота е „умереност във всичко“.

Хляб и конфитюр

Особено неподходяща е комбинацията от бял хляб и конфитюр. Простите въглехидрати, които съдържа конфитюра рязко вдигат захарта в кръвта, а белия хляб има и висок гликемичен индекс.

Гликемичният индекс е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар).

Но не е добра и комбинацията от пълнозърнест хляб и конфитюр. Изследванията показват, че този хляб доста вдига захарта. Резките скокове на захар в кръвта увреждат панкреаса. Също така водят и до енергийно неразположение, защото следват резки спадове.

Вместо конфитюр, намажете хляба с масло. Това според по-нови изследвания, все още е сред здравословните храни. Освен това значително ще забави темпото, с което захарта от хляба достига до кръвта.

Салата без мазнини

Салата, покрита с оцет, лимон и други подобни, но без олио (зехтин). Ако от диетични причини избягвате да добавяте мазнина в салатата или използвате готови, т.н.диетични заместители, би трябвало да знаете, че това е пречка за усвояването на много важни хранителни съставки.

Изследване, публикувано в списание „American Journal of Clinical Nutrition“ показва например, че изключително полезните каротиноиди например, от морковите, много по-добре се абсорбират, ако добре полеете с мазнина салатата, а така е и с други здравословни съставки, за усвояването на които се нуждаем от определено количество мазнина.

Не се колебайте, полейте салатата си с една-две супени лъжици зехтин, тиквено олио или подобен вид здравословно масло, вместо с диетични заместители.

Чай с мляко

Независимо от това дали пиете черен или зелен чай, и двата са много богати на антиоксиданти, които благоприятно влияят върху намаляване на възпаления с нисък интензитет.

Зеленият чай е малко по-здравословен, защото има по-малко кофеин и повече полезни съставки.

Но ако в чая добавете мляко, независимо дали става дума за краве или растително (от соя, ориз и т.н.), протеините от млякото се свързват точно с антиоксидантите и предотвратяват тяхното усвояване.

А що се отнася до млякото, в тази комбинация една от основните добри съставки на въпросната напитка, калция, не може да се използва, тъй като кофеинът пречи на усвояването на калция.

Източник: БГНЕС

 

 

За автора

Сродни публикации