Храните, доставящи ни солидна доза желязо » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Храните, доставящи ни солидна доза желязо

Акценти

  • Желателно е варивата да се консумират заедно с храни, които са богати на витамин С

Нашият организъм се нуждае от редица ценни хранителни веества, за да функционира правилно.

Един от най-важните минерали за здравето ни е желязото. То изпълнява основни функции в тялото, например транспортирането на кислород и подпомагане производството на червени кръвни клетки.

Ако нямаме желязо в организма си, сме подложени на риск от развитие на анемия, чиито симптоми включват умора, слабост, ниска концентрация, косопад, световъртеж, главоболие и депресивни състояние.

Най-добрият естествен източник на ценния минерал е храната, която консумираме.

Ето кои храни ни доставят солидна доза желязо:

Всички зелени зеленчуци съдържат стабилни количества желязо в състава си, както и куп други полезни хранителни вещества и витамини. Включете в менюто си спанак, лапад, коприва, магданоз, целина, зеле, броколи, аспержи, брюкселско зеле, и ще се заредите с нужната доза желязо. От изброените зеленчуци най-богат на ценния минерал безспорно е вкусният спанак.

Измежду плодовете най-добрите източници на желязо са цитрусите – лимони, портокали, мандарини и грейпфрути. Не са за подценяване и кивито, ягодите, сливите, смокините, мангото, боровинките, динята, пъпешът.

Бобовите растения като боб, леща, грах, соя и нахут също са чудесен източник на полезния минерал. Освен това съдържат магнезий, калий и фолиева киселина. Желателно е варивата да се консумират заедно с храни, които са богати на витамин С, например зеленчуци, за да се оптимизира усвояването на желязото от организма.

Друга важна част от хранителния ни режим са разбира се месните продукти. Чрез някои от тях също можем да си набавим необходимата доза желязо. Това са червеното месо, черен дроб, мозък, бъбреци и сърце. Освен това те са с високо съдържание на протеини, витамини от група В, холин, мед, цинк и селен.

Редовната консумация на яйца ни осигуряват освен калций и магнезий, също и солидна доза желязо, тъй като яйчният жълтък притежава значително количество от ценното вещество.

Тиквата и семките, съдържащи се в нея, са друг чудесен източник както на желязо, така и на протеини, цинк и фосфор. Най-добре е тиквените семки да са изсушени отколкото печени или пържени, тъй като така съдържат по-големи количества желязо.

Източник: gotvach.bg

 

 

За автора

Сродни публикации