Хранително натравяне на ученици вдигна БАБХ на крак » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Хранително натравяне на ученици вдигна БАБХ на крак

Акценти

  • Две от децата са потърсили медицинска помощ

58 деца са получили стомашно неразположение след коледно тържество

Към РЗИ-Варна, на 17 декември, е подаден сигнал за случай с ученици, които са проявили симптоми на хранително отравяне. Неразположението е констатирано след провеждането на коледно тържество на гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ – гр. Варна. Сформирана е комисия от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) и Регионална здравна инспекция – Варна (РЗИ-Варна).

Същия ден експерти на областната структура на БАБХ са извършили проверка. Те са инспектирали мястото, където е проведено училищното събитие. Това е заведение във Варна, което е регистрирано като кафе-аперитив. Проверява се какъв е пътя на доставка на храната, която е била предоставена за празненството. Експертите са взели проби от работната среда и персонала на заведението.

На коледното тържество са присъствали близо 90 деца на възраст 16 години. То се е провело на 15 декември, събота. Външна фирма е приготвила и доставила храната за празника. В менюто е имало солени тарталети, солени хапки с кашкавал и колбас, и сладки. Още в късния неделен следобед 58 деца са се оплакали, че изпитват стомашно неразположение, съпроводено с повръщане.  Две от децата са потърсили медицинска помощ. Едното е освободено за домашно лечение, а другото е оставено за наблюдение в МБАЛ „Св. Марина“. В понеделник, на 17 декември, още от присъствалите ученици са проявили същите симптоми.

Проверен е и обекта, където е приготвена храната. Инспектирани са всички, използвани за приготвянето й, суровини. Проверени са доставчиците, начините на съхранение на хранителните продукти и наличната документация. Взети са проби за изследване и от работната среда и персонала.

Очаква се първите резултати да излязат най-рано на 19 декември, сряда. Това ще се случи в края на работния ден. В края на тази седмица ще бъде изготвено и окончателното заключение.

 

Сродни публикации