Хранене на малки телета » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Хранене на малки телета

Акценти

  • Няколко дни след отбиването телетата остават на същата храна и в същите клетки, където са били преди отбиването

ХРАНЕНЕТО НА МАЛКИТЕ ТЕЛЕТА – ЕФЕКТИВНО И ИКОНОМИЧНО

Повечето фермери оценяват значението на правилното хранене на телетата за тяхното развитие. Затова им дават през първите 3, дори 4 месеца, по 5-6 кг мляко дневно. Общият разход на мляко за отглеждането на едно теле в този случай варира от 550 до 650 кг. Често стопаните казват „и без това млякото се изкупува на безценица, поне телетата да са нахранени“. Безспорно, при такова хранене телетата се развиват сравнително добре през млечния период. В много случаи обаче те „закъсват“ след отбиването.

Необходимо ли е голямо количество мляко, за да се отгледат добри телета за разплод? Отговорът е по-скоро не, отколкото да.

При продължително хранене с мляко се забавя развитието на предстомашията (търбуха, мрежата и книжката), а нараства само същинския стомах (сирищника), в който попада млякото. Търбухът започва да се развива при приемане на суха храна (сено или концентрирана смеска). Ще припомним, че при пиене на мляко се затваря хранопроводният улей и течностите попадат направо в сирищника. Обратно, при приемането на суха храна тя попада директно в търбуха. Това стимулира неговото развитие, което пък се отразява положително върху консумацията на смеска и сено.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации