Хора и животни на прегледи заради бруцелоза » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Хора и животни на прегледи заради бруцелоза

Акценти

  • Към момента няма лица проявили каквито и да било симптоми на заболяването

Медици издирват за изследване всички лица контактували с болните овце в село Вуково

Преди дни в село Вуково бяха установени четири случая на овце заразени с бруцелоза. Заради опасността от разпространение на болестта от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил издирват хората имали контакт с животните. Заболяването е опасно и за човешкото здраве.

Към момента няма лица проявили каквито и да било симптоми на заболяването. Въпреки това издирвателните дейности ще продължат и през следващите дни. Те ще се извършват на територията на село Вуково и всички останали населени места и общини където са продавани овце от стадото, мляко или месо от тях. Специалисти от Националния център за заразни и паразитни болести и Здравната инспекция в Кюстендил са в готовност да реагират на място в случай, че се появят хора контактували с животните. Ако се наложи ще бъде изпратена и подвижна лаборатория за вземане на проби.

Четирите овце дали положителни проби за бруцелоза вече са евтаназирани. Изследвани са останалите 28 животни в стадото както и козите в селото. Те са общо 21 на брой. Към момента няма регистрирани нови случаи на зараза.

 

Сродни публикации