Хората бягат от сезонната земеделска работа » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Хората бягат от сезонната земеделска работа

Акценти

  • Някои собственици на градини от години си работят с едни и същи берачи

И тази година ще е трудно да се наеме качествена работна ръка.

Черешопроизводители в страната се оплакват, че не могат да намерят хора, които искат да работят. Някои от земеделците пускат обяви дори в социалните мрежи. С цел да привлекат интереса на кандидат берачите,  работодателите предлагат транспорт до градините, храна и напитки, а заплащането за килограм набрани череши е между 0,40 – 0,60 лв. Въпреки това желаещите са кът.

Изисквания от страна на работодателите също не липсват. Необходимо е при брането на плодовете да се внимава, за да се откъснат черешите с дръжките. Трябва да се избират само качествените плодове, а понякога дори трябва и да се сортират.

Някои от собствениците на градини споделят, че нямат възможност да наемат берачи. Работят със семействата си и каквото изкарат остава за тях. Те започват рано сутрин в 5,30 ч. и продължават работа до обяд, за да избегнат големите жеги. Проблемът е, че без допълнителна работна ръка процесът на бране върви с по-бавни темпове. Освен това и количествата от прибраната продукцията са по-малки.

Има собственици на градини, които от години си работят с едни и същи служители. Познават се, знаят качеството на работата им и са доволни от резултатите. Много семейства изкарват прехраната си именно със сезонна работа. С годините те са се научили, че и в брането на череши има тънкости, за да се избегне например чупенето на клони. Така за опита и работата си те всяка година получават оферта за работа.

 

Сродни публикации