Хлябът поскъпва заради цената на тока » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Хлябът поскъпва заради цената на тока

По-високите сметки за ток от началото на октомври ще повлекат нагоре и цената на хляба, прогнозират експерти.

Най-вероятно насъщният ще скочи в края на октомври, съобщава председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева. „Цената на електроенергията е в основата на ценообразуването на всички стоки и особено на хляба”, обясни тя. Кукушева не се нае да прогнозира с колко точно ще поскъпне самунът, но бе категорична, че цената на брашното ще скочи, а това ще принуди търговците да вдигнат цената на хляба.

Пред Фокус хлебопроизводителят от Благоевградско Димитър Бакалов заяви, че ако цената на тока се повиши с 10 на сто, както бе обявено в сряда от ДКЕВР, то и хлябът ще поскъпне с 1 или 2 процента. "Към момента никой не може да даде точна прогнозна стойност", побърза да се застрахова той. Според Кукушева от увеличението на електроенергията ще пострадат предимно дребните производители.

Тя смята, че още пекари ще бъдат принудени да преминат в сивия сектор. По думите й в момента пазарът на хляб у нас е пренаситен, а половината от производителите укриват данъци и осигуровки. Кукушева очаква търговската мрежа да бъде залята от хляб от Испания, Италия, Германия и останалите членки на ЕС.

„За съжаление стоките от общността имат по-ниска себестойност, субсидирани са повече от нашите, а и в повечето страни няма увеличение на електричеството през три месеца, така че очаквам потребителите да предпочетат тях заради по-ниската им цена”, посочи експертът.

Междувременно инспектори от Българската агенция по безопасност на храните попаднаха на залежал хляб в магазин в Пазарджик. Те се натъкнали на стоката с изтекъл срок на годност по време на планови проверки. Издадена е заповед за изтегляне на развалената храна от магазина, а на търговеца е съставено предписание. Инспекторите са издали два акта за лоша хигиена и неспазване на правилата за етикетиране на храните. Направени са и 17 предписания за по-леки нарушения.

 

За автора

Сродни публикации