Хлебопроизводители вдигат цените още преди поскъпването на тока » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Хлебопроизводители вдигат цените още преди поскъпването на тока

Акценти

  • В рамките на половин година вече има две корекции в цените на хляба и то все в посока нагоре

За последните седем месеца хлябът е поскъпнал с 20%.

Все по-често у нас ставаме свидетели на поскъпването на различни храни и стоки. Сред причините за това са ограничените суровини, ниските добиви или качеството им, поскъпването на тока и горивата или нещо друго.

В Благоевградско хлебните изделия са поскъпнали за преден път тази година. Сега с още 10%, предава БНР. Големите производители в областта са вдигнали цените още от началото на седмицата. Така най-продаваният хляб вече струва 1,20 лв.

В рамките на половин година вече има две корекции в цените на хляба и то все в посока нагоре. При първото поскъпване производителите обясниха, че причината е в цената на брашното от миналогодишната реколта. Новото увеличение е породено от очакваното поскъпване на електроенергията. Като се вземе предвид и повишението на цената на горивата се оказва, че за последните седем месеца хлябът е станал с 20% по-скъп.

Производителите споделят, че са поискали диференцирана ставка на ДДС за хляба. В Гърция точно за стоките от първа необходимост преди дни беше намалена ставката на ДДС. Тя беше коригирана от 24% на 13%.

 

Сродни публикации