Акценти
- Високото им съдържание на желязо помага много в борба с анемията и други проблеми с кръвообращението
В последните топли дни на лятото и първите на есента, когато гроздето е в изобилие по пазарите, лесно можем да си направим стафиди и сами в домашни условия.
Те са едни от най-полезните сушени плодове, които можем да консумираме. Известни са с богатото си съдържание на желязо, калций, калий, магнезий, фосфор и др. минерали. Съдържат изобилие от витамин А, С, К1, Е и голяма част от групата В.
Стафидите са чудесно средство за борба с излишните килограми, анемията, умората, липсата на концентрация и нервността.
Те са с висока хранителна стойност, чудесна добавка са към различни сладкиши, десерти, салати, ястия. Подходящи са и за закуска между храненията.
Високото им съдържание на желязо помага много в борба с анемията и други проблеми с кръвообращението.
Заради магнезия в тях те успешно могат да предотвратят мускулните крампи и да притъпят желанието ви за шоколадови изделия и десерти с рафинирана захар. Те са чудесен заместител на нездравословните лакомства, които се предлагат в търговската мрежа.
Високото съдържание на фибри в стафидите ги превръща в незаменимо средство за прочистване на храносмилателната система. Те с лекота помагат на тялото да се освободи от всички излишни шлаки и токсини, които е задържало.
Захарността в стафидите помага за ускоряване на мисловния процес и подобряване на концентрацията. Те са подходяща храна за подобряване активността на централната нервна система.
В редица рецепти и диети се посочват като средство за приготвяне на вода с пречистващ ефект. Могат да се накиснат или сварят във вода, която се подслажда от естествената им захарност и се превръща в чудесна енергизираща напитка.