Хапвайте сини сливи, за да сте по-стройни » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Хапвайте сини сливи, за да сте по-стройни

Акценти

  • Заради съдържанието си на желязо те са добър помощник в борбата с анемията

Лятото е сезонът, когато всеки иска да покаже изваяна фигура и да се порадва на лекотата на тялото си.

В горещините най-често консумираните храни са пресните плодове и зеленчуци, сладоледите, разхладителните напитки, морските храни, салатите и др.

Сред изобилието от плодове у нас лесно се намират и сини сливи. Те са истинско съкровище, което не само съдържа много полезни съставки, но и пази тялото ни от натрупването на излишни мазнини. Основна причина за това е високото им съдържание на фибри и малкото калории в 100 гр. плод.

Сините сливи са чудесен източник на калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др. Те съдържат много витамин А, С, К1 и част от групата В.

Фибрите в тях създават усещане за ситост, което трае доста дълго време. Паралелно с това подобряват храносмилането и действат  слабително.

Заради съдържанието си на желязо те са добър помощник в борбата с анемията. Подходящи са и за хора с проблеми с кръвното налягане. Плодовете подобряват работата на сърцето и така регулират кръвното налягане.

Сливите с лекота борят умствената и физическата умора. Облекчават атеросклерозата, хроничния ревматизъм, но и подобряват функцията на черния дроб.

Важно е обаче да се спомене, че приемът на големи количества сини сливи може да повлияе върху перисталтиката и да създаде стомашен дискомфорт.

Благодарение на високото им съдържание на витамин С тялото може с лекота да пребори инфекциите и възпаленията.

Високото съдържание на витамин А в тях помага много за подобряване здравето на очите. Освен това сливите предпазват от макулна дегенерация.

Важно е да споменем, че сливите са сред плодовете, които са подходящи и за диабетици. Техният гликемичен индекс е по-нисък и консумацията им помага за регулиране нивата на кръвната захар.

Високото съдържание на витамин Е и бета каротин в тези плодове предпазват кожата от остаряване, намаляват бръчките и подобряват еластичността й. Освен това я предпазват и от вредните лъчи на слънцето.

 

Сродни публикации