Хапвайте мед, за да сте здрави, млади и енергични » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Хапвайте мед, за да сте здрави, млади и енергични

Акценти

  • Лъжичка мед преди лягане може да помогне за понижаване на кръвното налягане

С настъпването на есента почти всеки започва все по-често да посяга към буркана с мед.

Сладкото злато е известно с лечебните си свойства и способността си да тонизира тялото, да бори настинките, грипа и да служи като лек за редица болести.

Той не само, че е вкусен, но може да помогне на тялото ни без да се изисква да полагаме големи усилия за това. Доказано е, че лъжичка пчелен мед преди лягане може да повлияе на съня, кръвното налягане, имунитета и емоционалното ни здраве.

Благодарение на състава си, пчелния мед подобрява съня, отпускайки тялото. Това се дължи на аминокиселината триптофан, която се съдържа в него. Тя стимулира отпускането на мускулите. По този начин ни подтиква да си легнем. Паралелно с това подобрява качеството на съня и почивката ни.

Лъжичка мед преди лягане може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Той е чудесно лекарство за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Хапването на нездравословни, мазни, пържени храни може сериозно да влоши състоянието на кръвоносната система и здравето на органите ни. Благодарение на меда можем да намалим тези негативни ефекти. Можем да предотвратим и заболявания като диабет. Това се дължи на способността му да пречистване на кръвта от ненужните мазнини, каквито са триглицеридите.

Всеизвестен факт е, че медът и пчелните продукти повишават имунитета.

Те са много добро средство за борба с настинки, грип, гъбички, бактерии и различни вируси. Пчелният мед е основна съставка в редица народни рецепти. Той не само, че действа бързо и ефикасно, но е и вкусен, което прави приема на чайовете, сиропите и лековете с него далеч по-приятен.

Понякога в забързаното си ежедневие дори не намираме време да се храним пълноценно и често пропукаме някое или няколко от хапванията си за деня. В такива моменти, когато енергията в тялото е намаляла, лъжичка мед може да направи чудеса. Той бързо ни зарежда с енергия и помага да запазим фокуса и концентрацията си. Освен това е изключително полезен за хората, които искат да заредят организма си енергия след усилена физическа тренировка. Благодарение на меда те ще засилят още повече метаболизма си и ще ускорят изгарянето на мазнини за по-дълъг период от време.

Антисептичните свойства на меда го правят мощен помощник в борбата с болките в гърлото и раздразненията през студените есенни и зимни дни. Той облекчава възпаленията на лигавицата и премахва дразненето.

 

Сродни публикации