Френско грозде » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Френско грозде

Акценти

  • Касисът, червеното и бялото френско грозде имат най-голяма нужда от вода през пролетта и лятото докъм края на юли, средата на август

ФРЕНСКО ГРОЗДЕ (КАСИС, ЧЕРВЕНО И БЯЛО ФРЕНСКО ГРОЗДЕ) ПО-ВАЖНИ БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ

Касисът (черното френско грозде) е храст, който обикновено достига височина 1,50 м. Издънките (основните клони) израстват само от подземната част на стъблото, но не и от кореновите разклонения, както е при малината. За разлика от нея издънки израстват и от приземната му част. Те са многогодишни и с продължителност на живот до 6 – 7 години.

Броят на израсналите за една година нови издънки зависи от сорта, възрастта на храста, полаганите грижи и особено от резитбата, торенето и напояването, от здравното състояние, от почвените и климатичните условия.

Младите издънки се разклоняват през втората и през следващите години на израстването им и някои от тях се използват за заместване на старите – над 3-годишните. Така храстите се обновяват всяка година. В основата на новите издънки и на по-силните клончета пъпките са растежни (листни, дървесни), докато по останалата им част почти всички са смесени, т.е. образуват цветове, листа и къси клончета. Четири-пет годишните основни клони са сиво-черни, тригодишните – сиво-кафяви, двегодишните – канелени (често със сивкави повлекла), а едногодишните – сиво белезникави и с различна отсянка. Със застаряването на основните клони и на разклоненията по тях едногодишният прираст на продължителите им отслабва. Плододаващата дървесина в основата на храста постепенно засъхва. Плодовете издребняват и добивът силно намалява. В повечето случаи късите клонки са плододаващи. След 3-годишна възраст започват да засъхват.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации