Френското биоземеделие още чака финансова подкрепа » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Френското биоземеделие още чака финансова подкрепа

Акценти

  • Под въпрос е дали ще бъдат изплатени всички финансови средства за биологичното земеделие за годините 2015, 2016 и 2017

Оказва се, че проблемите с европейските пари не са чужди и за фермерите в другите държави-членки

Повече от две години е закъснението на плащанията към френските биопроизводители. У фермерите не е умряла надеждата да получат своите субсидии. Те са подали оплаквания заради забавените държавни плащания. Това съобщават от EURACTIV.

3% от финансовата подкрепа за 2015 г. все още не са разпределени. За 2016 г. само една трета от парите са били изплатени. Това сочи информацията изнесена от Френската национална федерация по биологично земеделие (FNAB). Цялата вина за създалата се ситуация е в използваната софтуерна програма, която разпределя финансова подкрепа за биологичното земеделие.

Очаква се разглеждането на плащанията за 2017 г. да започне едва след приключването на кампанията за 2016 г. От FNAB недоумяват как френското правителство ще успее да се справи до края на 2018 г. Под въпрос е дали ще бъдат изплатени всички финансови средства за биологичното земеделие за годините 2015, 2016 и 2017.

Намаляващи суми и неизплатени средства

От FNAB съобщават, че биологичните земеделски стопани са изградили своите икономически модели въз основа на обявените през 2014 г. суми за подпомагане. Оттогава стойността на плащанията е намаляла. Премахната е и основната подкрепата за издръжка. Освен това не са изплатени и дължимите помощи. Всички тези неуредици с финансирането са попречили на много от фермерите да развият стопанствата си. Ограничените парични потоци драстично са намалили възможностите за инвестиции, иновации и развитие.

Какво ще е случи с авансовите плащания?

Другото искане на FNAB е авансовите плащания, въведени от 2016 г., да се поддържат чрез създадената за целта система (ATR). Досега именно тези аванси са облекчавали финансовите трудности от закъснелите плащания. Заради създалата се ситуация е жизненоважно тази система да се поддържа работеща. Би било добре възстановяването на средствата да не бъде изискуемо, докато не бъдат изплатени и сумите по основната финансова подкрепа.

 

Сродни публикации