Френски компании мамят потребителите с италианско киви » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Френски компании мамят потребителите с италианско киви

Акценти

  • Всяка година близо 1 100 земеделски стопани в Югозападна Франция произвеждат около 55 000 тона киви

Измамната схема е работила 3 години, а реализираната печалба е в размер на 6 млн.евро.

Измама с киви са разкрили властите във Франция. Те са установили, че за дълъг период от време в търговската мрежа са продавани евтини италиански плодове, но предлагани като френски.

По време на транспортирането им е извършвана и измамата с етикетировката и реалните производители на кивитата. Целта е била усвояване на по-висока печалба. По този начин в рамките на 3 години 15 000 тона италианско киви е продадено като френско. Компаниите, на които са повдигнати обвинения са седем на брой. Те са усвоили печала в размер на 6 млн. евро.

Разликата в италианските и френските плодове се крие в това, че французите не използват фунгициди след бране на плодовете. Там те са забранени, но не е такава ситуацията в Италия. Именно по тази причина, без консервант, които да запази плода за по-дълго време, френските производители търпят много големи загуби. Така се получава и разликата в цената, която за френските плодове е доста по-висока.

 

 

Един от най-популярните плодове във Франция е именно кивито. Плодовете произведени в югоизточната част в долината на Адур имат регистрация като защитено географско указание и по тази причина са търсени от корсиканските производители.

Всяка година близо 1 100 земеделски стопани в Югозападна Франция произвеждат около 55 000 тона киви. Потребителското търсене обаче е по-високо. То възлиза на 80 000 тона. По тази причина плодове се внасят от Италия, Нова Зеландия и Чили.

 

 

Сродни публикации