Французи рециклират стар хляб » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Французи рециклират стар хляб

Акценти

  • Друг французин е разработил технология за производство на бира чрез употребата на стар хляб

Загубите от изхвърлянето на старите тестени изделия могат да бъдат намалени срещу инвестиция от 2 000 евро

Изхвърлянето на годна за консумация храна е проблем в много страни от ЕС. Повечето пекарни във Франция всяка година губят значителни средства, суровини и годна продукция след като в края на деня трябва да изхвърлят непродадения хляб и тестени изделия. Това са тонове храна, която е съвсем годна за консумация.

Този проблем е провокирал французинът Франк Вале да разработи машина за рециклиране на стар хляб. Той я нарича „Трошач“.

Тя раздробява стария хляб, смила го на прах и така от него произвежда брашно, което може да се използва за приготвянето на хляб, бисквити, кифли, сладкиши и др. тестени изделия. Интересното е, че продуктите, произведени с рециклираното брашно имат по-голяма трайност от останалите.

Много от пекарите във Франция са възхитени от машината. Инвестицията за закупуването й не е голяма. Тя се продава за около 2 000 евро.

Друг французин е разработил технология за производство на бира чрез употребата на стар хляб. Така багетите не отиват на боклука, а влизат в пивоварната, смесват се с малц и се приготвя бира с лек привкус на препечен хляб.

 

Сродни публикации