Французи идват да си мерим вината » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Французи идват да си мерим вината

Френски майстори винари пристигнаха у нас за съревнование с производителите на родните гроздови еликсири. Чужденците ще премерят сили с нас в международния конкурс за напитки на „Винария" 2014 в Пловдив. За първи път родните фирми в надпреварата са по-малко.

В битката участват 51 производители, от които 37 са от чужбина. Те идват от Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова, обясни председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Вината в конкурса ще бъдат тествани със специална компютърна система.

В 20-членното жури са включени 12 експерти. Те са професионални дегустатори, журналисти, сомелиери и търговци от Чехия, САЩ, Корея, Полша, Италия, Израел, Румъния, Турция, Бенелюкс, Гърция, Швейцария и Германия. Комисиите ще опитат 400 проби.

„За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна система. Само няколко конкурса в света са организирани по този начин“, изтъкна Радев.

Състезанието за приза „Златен ритон“ – най-престижното българско отличие за вино, е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. Паралелно с конкурса се провеждат и традиционните национални дегустации на вина, ракии и винено бренди.

 

За автора

Сродни публикации