Франция забрани 5 пестицида » Съвети в земеделието

декември 03, 2021

Франция забрани 5 пестицида

Земеделските производители се възпротивиха на решението, а пчеларите го подкрепиха

Употребата на пестициди за растителна защита е сред основните причини за повишената смъртност на пчелите. Поради това Франция забрани петте най-популярните пестициди. В ЕС наскоро бяха забранени: клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Сега към тях Франция добави тиаклоприд и ацетамиприд. Така те вече няма да влизат в селскостопанските дейности.

Установено е, че неоникотиноидите атакуват централната нервна система на насекомите, но оказват негативно влияние и върху пчелите. Тези препарати възпрепятстват възпроизводството на пчелите. Освен това те влияят на паметта на опрашителите и излитайки от кошерите те не успява да се върнат.

Екип от учени доказа че неоникотиноидте създават зависимост у пчелите. Те действат като наркотик. С времето насекомите се пристрастяват към тях, започват да ги разпознават и избират растения, третирани с такива препарати. Така постепенно се тровят от токсичните вещества, които приемат.

Решението на Франция да забрани пет от най-масово използваните пестициди провокира противоречиви реакции. Много от земеделските стопани възроптаха срещу забраната. От своя страна пчеларите и екозащитниците одобриха решението и аргументираха позицията си. Ролята на пчелите за опрашването на растенията и производството на храна е от съществено значение за оцеляването на цялата екосистема.

 

Сродни публикации