Фил Хоган похвали Белгия за методите й за борба с АЧС » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Фил Хоган похвали Белгия за методите й за борба с АЧС

ЕС в готовност да помогне на всяка страна, потърсила помощ за ликвидиране на болестта

Цяла Европа пропищя от болестта Африканска чума по свинете. Редица срещи и дискусии проведоха експерти в търсене на най-добрите мерки за защита. След срещата на министрите на земеделието в Австрия европейският комисар по земеделието Фил Хоган похвали белгийците за метода им за ликвидиране на болестта. Там заради зараза, пламнала сред дивите свине, властите разпоредиха превантивно да бъдат умъртвени 4 000 домашни животни.

Хоган изрази своята тревога, че мерките и действията към момента не са толкова ефективни колкото би било добре. Нужна е съвместна работа, всички страни-членки трябва да си помагат, за да се ликвидира болестта. Тя е тръгнала от Източна Европа и вече е засегнала девет държави от ЕС. Комисарят смята, че мерките на отделни места трябва да бъдат засилени, за да се подобри биосигурността.

Опасностите, които чумата по свинете крие са големи. Европа е в готовност да подаде ръка със съвети или финансова подкрепа на всяка страна потърсила помощ за решаване на този проблем. Заплахата за търговията със свинско реално не е само за отделните страни. Тя засяга цяла Европа. Може да нанесе щети за каквито не сме си и помисляли.

Еврокомисарят посочи за пример белгийските земеделски производители, които ще бъдат обезщетени заради умъртвените си животни. Финансовите плащания към тях е бъдат осигурени както от Белгия, така и от Европа. Хората ще получат помощ заради загубите, които са претърпели. Ако сега превантивно умъртвените животни са 4 000, то не е ясно следващата цифра каква ще е. Секторът е важен за страната. Заетите лица в него са 15 000. Като защитна мярка вече десет страни извън ЕС са забранили вноса на белгийско свинско.

 

Сродни публикации