Филм ще покаже борбата между канадски фермер и Monsanto » Съвети в земеделието

юли 26, 2021

Филм ще покаже борбата между канадски фермер и Monsanto

Акценти

  • Monstano е завела близо 150 дела срещу фермери за нарушени патенти

Компанията е съдила земеделеца, че е нарушил патентните им права.

Години наред фермери от цял свят се борят с Monsanto. Не е малък броят и на делата заведени срещу компанията. С цел да бъде показана истинската история на канадския земеделец Пърси Шмайзер в борбата му с Monsanto предстои да бъде направен и филм. В него ще участва актьорът Кристофър Уокън, който ще изиграе Пърси.

Пърси Шмайзер е земеделски производител на рапица от Саскачеван, Канада. Той бе даден под съд от компанията заради нарушаване на патентните права през 1998 г.

В резюме към филма се разказва, че Шмайзер постоянно говори срещу бизнес практиките на Monsanto. Той се опитва да представлява хиляди фермери по целия свят, които са лишени от права и водят същата битка като него. Така се превръща в герой във една война срещу корпоративната власт и световните производители, които гледат само собствения си интерес без да зачитат този на потребителите.

Monsanto заведе дело срещу Шмайзер за нарушения на патентите. Беше установено, че рапицата на компанията е засята и се развива добре във фермата му, но без да са налични необходимите документи за произхода й. До ден днешен Шмайзер продължава да твърди, че семената случайно са попаднали в стопанството му. През 2004 г. делото стигна до Върховния съд на Канада, където съдиите решиха 5-4 в полза на Monsanto. Тогава Шмайзер загуби, но историята му се прочу.

През 2008 г. Шмайзер е представен и в документалния филм Давид срещу Monsanto. Неговият дух за борба накара хиляди хора да го възприемат като анти-ГМО народен герой.

Monstano е завела близо 150 дела като това срещу Шмайзер за нарушени патенти. В компанията далеч не го възприемат като герой, а по-скоро като нарушител, който знае как да разказва интересни истории. От фирмата негодуват срещу това, че Пърси е засял в стопанството си семена без документ за произход и така е използвал патентованата им технология без разрешение.

 

Сродни публикации