Филе "Елена" и Панагюрската луканка вече са защитени продукти в ЕС » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Филе „Елена“ и Панагюрската луканка вече са защитени продукти в ЕС

Европейската комисия одобри включването на два български продукта към списъка с храни със защитени наименования. Това са филе "Елена" и "Луканка Панагюрска", съобщиха от пресцентъра на ЕК.

В списъка са включени храни от ЕС със защитени наименования за произход,  защитени географски указания и традиционни специалитети.

В съобщението се посочва, че филе "Елена"  e сушен суров месен продукт, направен от свинско филе с произход от град Елена в северната част на България, в подножието на Еленския балкан. Панагюрската луканка е много популярен колбас, направен от прясно говеждо месо и прясно свинско месо по традиционен метод.

Справка в портала за земеделие и развитие на селските региони показва, че заявлението с искането за включване на филе "Елена" към списъка със защитени наименования е внесена още през юли 2012 година. То е внесено от Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“.

Заявлението за луканката е подадено през март 2013 година. 

Двата деликатеса допълват списъка с 1200 защитени продукта от целия ЕС. В списъка още от 2011 г. фигурира един български специалитет от месо – Горноооряховския суджук.

За одобрение и включване в списъка чакат още два месни продукта от България, както и българското розово масло.

 

За автора

Сродни публикации