Фестивалът на занаятите в Козлодуй събира над 70 занаятчии и над 600 самодейци (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Фестивалът на занаятите в Козлодуй събира над 70 занаятчии и над 600 самодейци (ВИДЕО)

Акценти

  • Входът е свободен за всички жители и гости на Козлодуй

Над 70 занаятчии от цялата страна и близо 600 самодейци ще посрещне атомната столица в периода 13, 14 и 15 септември, в красивия Ботев парк.

Това съобщиха от Община Козлодуй за „Съвети в земеделието“.

Събитието се организира за трета поредна година от общината, а празничните дни ще бъдат изпълнени с богата културна програма.

Ще има фолклорни концерти на любители и професионалисти, огнени танци, гайдари и нестинарки.

На 15 септември ще се проведат интересни и вълнуващи Фермерски игри. В тях участие ще могат да вземат както деца, така и възрастни. Записването ще става на място в самия ден.

Фестивалът включва изложение-базар на занаятчии, художници и художници-приложници от региона и страната, майсторски работилници и ателиета. Във форума ще вземат участие производители на народни носии, мед, сладко вино, домашно сладко и сладкиши, домашен оцет. Грънчарство, свещолеене, плъстене, тъкане, дървообработка, бъчварство, дърворезба, керамика, ръчно плетиво, бижутерство са част от останалите занаяти, които ще бъдат представени в Козлодуй.

Пенсионерските клубове от община Козлодуй ще демонстрират домашни занаяти, а читалищата ще пресъздадат обичаи от северозападна България. Влашка сватба ще бележи втория фестивален ден, като младоженците са от Хърлец – село, което съхранява и традицията на автентичния обреден танц Калуш

Гости на събитието ще са: национален ансамбъл „Филип Кутев”, фолклорен ансамбъл „Тракия”, трио „Булгарина”, Ивелина Колева, Таня Тингарова, Румяна Попова, Райна, сръбската звезда Драгана Миркович, Деси Слава, Сава Чиплич, DJ 89, Лилия Семкова,  участник във „Фермата” 2018 г., и други. Самодейни състави от региона също ще се включат в концертната програма, както и фолклорни групи от Румъния и Сърбия.

Входът е свободен за всички жители и гости на Козлодуй.

 

За автора

Сродни публикации