Фермер: Подарявам животните си на държавата и я напускам » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Фермер: Подарявам животните си на държавата и я напускам

Акценти

  • Фермерът обработва 3000 декара земя в няколко землища, от нея 500 декара е собствена, а останалата ползва под аренда

Искам да подаря животните си на държавата и да напусна България.

„Моето тук не е живот. Ромските издевателства срещу мен продължават с пълна сила. Всеки ден намирам намушкани крави или магарета, които умират в адски мъки. Въпреки това полицията нехае, а аз съм безсилен да се справя с престъпниците“.

За това се оплака пред  „Марица“ кипърецът Димитракис  Пириллис, който от близо 20 години живее и работи в с. Болярино.

През месец май той прегази смъртоносно с джипа си 30-годишния ром от Белозем Петър Гаджанов при опит за кражба на крави от фермата на кипъреца. Гаджанов е бил криминално проявен с 14 присъди.  Лежал е 7 години в затвора за кражби на коне и крави пак от същата ферма.

След фаталния инцидент ромите се заканиха, че ще отмъстят за убития. Димитракис  Пириллис беше пуснат на свобода срещу гаранция от 10 хил. лв. Шофьорската му книжка бе отнета, а срещу него се води дело за убийство по непредпазливост. Фермерът се е видял в чудо. В отчаянието си е потърсил помощ и от посланика на Кипър в България.

„Съсипаха ме тотално за няколко месеца. Здравето ми се разклати и на два пъти влизах в болница. Използват, когато ме няма, или нощем прескачат оградата и пробиват коремите на животните. Те получават перитонит и умират. Не мога да издържам повече на този ад, затова искам да даря всичките си животни на държавата. Аз пари не искам, а здраве и спокойствие„, каза фермерът.

Той показа пробитите кореми на няколко животни. При нараняването те не умирали веднага. Коремите им се надували от възпалението, а лек за това нямало.

Пириллис се възмущава, че след подаден от него сигнал, полицията не се отзовала.

Въпреки това той държи като доказателство в обора си умряло новородено магаренце с надеждата, че органите на реда все пак ще се отзоват. Обяснява, че в Кипър имало зоополиция, която действала мигновено на всеки подобен сигнал.

След задържането на фермера през май хора от Болярино и региона направиха подписка в негова защита. Той е известен като трудолюбив човек и лоялен работодател. Преди години чужденецът закупи няколко изоставени къщи в селото, в които настани свои работници, за да не пътуват от близките села. Купи и бившата фурна с идея да възстанови дейността. Ромските набези при него обаче са почти ежедневие. Неведнъж са му крали животни, фураж и техника.

Преди две години му обраха къщата, взети му бяха пари, семена, документи, след което домът бе подпален, а щетите оценени за хиляди лева. Оттогава той и жената, с която живее, се преместиха във фермата. Офисът му е преграден и пригоден за кухня и спалня.

„Вижте къде сме принудени да живеем само и само да пазим имуществото си, но не се получава. Не можем да плащаме за охрана. На това ли му се вика просперирал фермер – да мизерства. Идете да видите какви къщи палати имат ромите, а никой от тях не работи. Как се случва това, дали не е от кражби?“, риторично пита Пириллис.

Той е вложил собствени и с кредит над 5 млн. лв. в животновъдното си стопанство. Преди 18 години купува бившия стопански двор в с. Болярино. Започва с няколко крави и постепенно ги увеличава до 600. Има модерна доилна зала. Животните са разделени в няколко обора според това дали са сухостойни, дойни, или са в „детската градина“.

Има също коне и магарета. Обработва 3000 декара земя в няколко землища. От тях 500 декара е собствена. Останалата ползва под аренда. Досега не е получил нито лев от национални или европейски програми. От 600 крави ми останаха 400. Другите са откраднати или умряха, след като бяха убити по най-жесток начин. В добрите времена получавахме по 5 тона мляко на ден. Сега доим едва по 300 литра. Не искам да напускам България, но съм принуден, казва със съжаление Димитракис Пириллис.

Източник и снимка: Марица

 

За автора

Сродни публикации

1 Коментар

  1. Obione Kenoby
    Obione Kenoby

    Аз искам да попитам къде е сега Българският Хелзинкски комитет,защо сега не защити човека?Или може би БХК защитава циганите ,които аз лично смятам че трябва да бъдат отстрелвани при всеки опит на посегателство срещу чужда собстеност

     

Коментарите са заключени.