Фермери сигнализираха за риск да бъдат източени евросредствата за агроекология » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Фермери сигнализираха за риск да бъдат източени евросредствата за агроекология

Над 200 млн. лв. по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. може да бъдат източени, сигнализираха от Асоциацията на агроекологичните производители.
В писмо те посочват, че по техни изчисления тези над 200 млн. лв. има риск да отидат само за една екологична подмярка –  „Поддържане на местообитанията на зимуващите гъски в обработваеми земи с орнитологично значение". Асоциацията заяви, че вече за подпомагане по подмярката са заявени 2,5 млн. декара за подпомагане, като фермерите очакват да получават по 17 лв./дка за следващите пет години.
Средствата ще бъдат усвоени от около 900 зърнопроизводители, твърди председателят на асоциацията.
На форум за ПРСР 2014 – 2020 агроминистърът Десислава Танева каза, че обвинението е „несъстоятелно“ и „ ако трябва, ще махнем мярката за гъските“. 
Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев заяви, че мярката е за късно прибиране на реколтата и е стара – продължаваме ангажимент от предишни години. Целият бюджет до 2020 г. по това направление е 20 млн. евро, беше категоричен той.
Грудев допълни, че единичната ставка за подпомагане на хектар (ха) е намалена два пъти спрямо старата програма: при старата подпомагането е било 167 евро на ха, а по новата ще е до 81 евро на ха.
С подмярката фермерите получават компенсация за късното прибиране на реколтата и загубите, за да останат неприбрани зърнени култури като храна за гъските и патиците, обясни той. „Гъските няма да изядат бюджета на агроекологичната мярка. Тя може да бъде прекратена. Нека много да внимаваме с числата, когато ги подхвърляме“, коментира Грудев.

 

За автора

Сродни публикации