Фермери се притесняват от изоставане с работата за субсидиите след 2015 г. » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Фермери се притесняват от изоставане с работата за субсидиите след 2015 г.

Липсата на ясни решение и закъснели обсъждания на възможностите. Това са оценките на фермери след първата среща за обсъждане на възможните директни субсидии, която се проведе в понеделник в земеделското министерство. До 1 август България трябва да изпрати в Брюксел решението си какви схеми иска да прилага в сектора от 2015 г., но проект все още няма.

 

Разговори без решение


Въпреки че отдавна браншовите сдружения призовават за дебати по бъдещата селскостопанска политика, едва в понеделник беше свикана първата среща за директните плащания, на която са отишли над 50 представители на земеделски сдружения. МЗХ е представило по-общ вариант за прилагане на зелените плащания, като в него обаче не са се съдържали конкретни предложения или пък анализи за евентуални ефекти от различните възможни схеми. От ведомството обяснили, че ще очакват самите браншови организации да дадат своите предложения, след което ще се мисли и за конкретни параметри. В официалното съобщение на агроведомството за срещата се казва, че до края на седмицата участниците в срещата трябва да изпратят в писмен вид своите идеи до края на седмицата. На събирането не са били обсъдени важни въпроси, свързани с директните субсидии, като например прилагане на схеми за малки производители, млади фермери и други.

 

Сериозно забавяне


Всъщност земеделските производители силно се притесняват от забавянето на дискусиите по всички елементи на директните плащания, които трябва да бъдат изпратени максимум до 1 август в Брюксел и да стартират от следващата година. Например обсъжданите в понеделник зелени плащания са задължителни след 2015 г. и ще бъдат с бюджет от 30% от субсидиите. България обаче трябва да избере какво ще представляват например задължителните минимум 5% екологични площи във всяко стопанство над 150 дка – дали ще остават незасети, ще се прилагат т.нар. еквивалентни практики или друго. Въобще не е ясно и дали ще се прилага например схема за дребни производители, млади стопанства и други, нито какви ще бъдат техните параметри. Освен че след месец и половина тези предложения трябва да бъдат изпратени в Брюксел, те са важни и за самите стопани, които трябва още през настоящата година да подготвят площите си, за да се включат в кандидатстването догодина.

 

За автора

Сродни публикации