Фермери масово пръскат манговите си градини с пестициди » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Фермери масово пръскат манговите си градини с пестициди

Акценти

  • Научни работници споделя, че тази година манговите дървета страдат заради няколко природни аномалии

Съдебно решение наложи полицейски проверки, за да се предотврати употребата на пестициди в градините с манго.

Редица производители на манго в Бангладеш все още пръскат градините си с пестициди. Призив да не го правят им отправи и Върховния съд. Паралелно с това полицаи трябваше да пазят, за да не се прилагат подобни практики. Наблюденията са започнали още на 9 април 2019 г.

В своя защита фермерите споделят, че използват пестициди за защита на овощните градини от болести. Стопани, които не пръскат дърветата си разказват, че тази година няма да имат добра реколта, а градините им са били нападнати от вредители. В резултат от това плодовете и листата окапват.

Земеделците, които пръскат с пестициди пък на свой ред лесно убеждават полицаите, че трябва да прилагат подобни препарати за растителна защита. Хората споделят, че картинката е плашеща. Масово плодовете и листата са окапали по земята заради вредителите, които увреждат мангото още докато е зелено.

Фермерите обменят опит и дискутират относно използваните пестициди. Те разказват, че използват препарати, които са изпробвани и дават резултат. По тревожното е, че много от хората имат голям брой дървета, които тази година не плододават, а сортовете им са добри.

Какво мислят експертите и властите за употребата на пестициди?

Експерти от Министерството на земеделието обясняват на хората, че пестицидите са изключително опасни за човешкото здраве. Няма значение дали действието им продължава две седмици или един месец. Консумацията на третирани плодове създава сериозна заплаха за здравето на потребителите.

Научни работници споделя, че тази година манговите дървета страдат заради няколко природни аномалии. Падналите валежи в края на февруари и началото на март са повреди голяма част от пъпките. За капак след това и градушка е покосила остатъка, оцелял по-рано.

След съдебното решение за проверки и наблюдение на градините предстои да бъде изготвена стратегия за съвместна работа между органите на реда и администрацията. Целта е да се ограничи максимално възможността на фермерите да пръскат с пестициди. Сега плодовете са още малки и стопаните искат да запазят всички, които не са окапали или пострадали от вредителите.

С всяка следваща година министерството на земеделието се стреми да затяга все повече и повече мерките за защита на плодовете и градините от използването на пестициди. Тази година падналите валежи и градушки не позволиха проверките и действията на ведомството да бъдат засилени. Те останаха на нивото от миналата година.

Интересното е, че според данните на министерството, от 2015 г. насам употребата на пестициди е намаляла. Това се дължи на износа, които е стартирал тогава.

 

Сродни публикации