Фермери искат обсъждане на субсидиите за малките стопанства » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Фермери искат обсъждане на субсидиите за малките стопанства

Да се направи обществено обсъждане на правилата по изпратената в Брюксел схема за подпомагане на дребни земеделски производители и да се заложат изисквания към кандидатите, свързани със задължителна регистрация и спазване на данъчното законодателство. Такова предложение е изпратила асоциацията на зърнопроизводителите до служебния министър на земеделието Васил Грудев, съобщиха в петък от организацията. Миналата седмица самият министър обяви пред медиите, че информацията за тази схема е некоректно поднесена и "чисто математически" няма как да се изплащат по 1250 евро на всички стопанства, тъй като има максимален общ бюджет по схемата.

 

Нови правила
 

В последните дни на кабинета "Орешарски" в Брюксел бяха изпратени решенията на България кои схеми за директно подпомагане ще се прилагат, като срокът за това беше краят на юли. Сред тях е и обявената месеци по-рано от лидера на ДПС Лютви Местан схема за малки производители, по която на най-малките стопанства може да се предостави финансиране до максимум 1250 евро. Това подпомагане предизвика много остри спорове, защото от предишното правителство беше обявено, че няма да има почти никакви изисквания към кандидатите. Същевременно пък помощта има таван, заложен от Брюксел – 10% от годишните директни плащания на площ. Това означава, че ако има прекалено много кандидати за финансирането, при фиксирана сума ще намаляват средствата, които може да получи едно стопанство. Тепърва обаче предстои да се изготвят правилата към фермерите, които могат да кандидатстват за финансиране.

 

Нови обсъждания
 

В петък асоциацията на зърнопроизводителите е изпратила писмо до агроминистерството, с което предлага да се направи обществено обсъждане на правилата за схемата. Според сдружението към кандидатите по тази схема трябва да се заложи изискване да са регистрирани земеделски производители (това е свързано с плащане на осигуровки), както и помощта да е насочена само към реални земеделци, които спазват данъчното законодателство и не са в сивата икономика. Няколко дни по-рано служебният министър на земеделието Васил Грудев обяви, че не може всеки малък производител да получава по 1250 евро, както се обещава, тъй като има максимална сума на помощта по регламент. В действителност още преди месеци имаше мнения, че броят на потенциалните малки кандидати е прекалено голям, за да може всички да получават максималната субсидия.

 

За автора

Сродни публикации