Фермерите с предупреждение: Европа може да остане без храни » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Фермерите с предупреждение: Европа може да остане без храни

Акценти

  • Доставките на храни са застрашени заради ограниченията за пътуване

Европа е застрашена от недостиг на храни заради ограниченията в пътуванията и доставките.

За това предупреди Европейската комисия най-могъщата организация в ЕС от фермери и кооперативи – COPA-COGECA.

Организацията, която има изключителен авторитет в Европейския парламент, призова Брюксел да гарантира безпроблемното функциониране на селскостопанското производство, както и паричните потоци през следващите седмици.

Ограничения

Организацията предупреди, че доставките на храни са застрашени заради ограниченията за пътуване.
Въпреки трудните условия, произтичащи от разпространението на COVID-19, досега земеделските стопани бяха в състояние да поддържат доставките на храна за гражданите в ЕС. Това се казва в писмо на COPA-COGECA до председателя на комисията Урсула фон дер Лайен. Спешната ситуация в резултат на разпространението на коронавируса има бърз и отрицателен нокаутен ефект върху селското и горското стопанство в краткосрочен и дългосрочен план, предупреждава организацията.

Драматични последици

Коронавирусът ще предизвика ”драматични последици в най-засегнатите селски райони на ЕС”, се казва в писмото. Земеделците предупреждават за настъпващи рискове, свързани с ежедневната доставка на храна. Те посочват, че и европейският, и международният пазар са застрашени поради ограниченията за пътуване.

Гаранции

Земеделските производители призовават комисията да гарантира, че пазарите на селското стопанство и храните на ЕС ще продължават да функционират безпроблемно на фона на по-нататъшните ограничения, които вероятно ще бъдат приети от националните правителства през следващите седмици.

Източник: Монитор

 

За автора

Сродни публикации