ФАО подкрепя иновациите в селското стопанство » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

ФАО подкрепя иновациите в селското стопанство

Акценти

  • Проучвания показват, че развитието и достъпът до ядрени технологии, прилагани в сектора на храните и селското стопанство, е фактор за постигане на устойчиво развитие

Производителността в стопанствата може да се повиши, като се внедрят нови технологии и методи на работа

Иновациите и технологиите са от съществено значение за решаване на проблема със световния глад и недохранването. Това мнение споделят експерти от ФАО, акцентирайки върху най-новите научни разработки в областта на размножаването и борбата с вредителите. Именно иновациите са причина за по-доброто препитание на милиони от най-бедните хора на планетата. Специалистите смятат, че е необходимо да се работи повече, за да се постигне по-високо качество и по-ниски разходи за производството на храни и суровини.

Проучвания показват, че развитието и достъпът до ядрени технологии, прилагани в сектора на храните и селското стопанство, е фактор за постигане на устойчиво развитие. Една от идеите, набираща популярност сред специалистите, е свързана с увеличаване броя на семейните ферми по света. За целта е необходимо да се създадат благоприятни условия. След това в самите ферми ще може да се произвежда по-голямата част от храната. Тук идва ред и на въвеждането на иновациите в самите процеси на производство. С прилагането на повече, и на място, инвестиции добивите в стопанствата могат да се повишат значително.

Сътрудничеството между ФАО и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължава вече почти 55 години. Благодарение и на него е постигнато устойчиво развитие на агроиндустриалните системи в области като безопасността на храните, устойчивостта на климатичните влияния, болести, както и в областта на животновъдството.

 

 

Сродни публикации