Фалит заплашва пчелари във Врачанско » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Фалит заплашва пчелари във Врачанско

Акценти

  • С ниски добиви и още по-ниски изкупни цени няма как да се очаква развитие на сектора

Врачанските пчелари тази година отчитат по-ниски добиви на пчелен мед.

През пролетта в областта много от пчелите загинаха в резултат на нерегламентирано пръскане с препарати от страна на земеделските производители. Още тогава пчеларите алармираха за проблемите с липсата на уведомления за предстоящите растително защитни мероприятия. Те дори организираха няколко протеста, за да защитят пчелите си. Сега със съжаление установяват, че добивите на пчелен мед са се понижили с 30%.

Днес в предаването „Тази сутрин“ по bTV пчелар разказаха за случай на пръскане със самолет.  Машината прелетяла над кошерите му на 20 юни тази година, за да извърши третиране срещу комари. Според него това е недопустимо.

Друг проблем за пчеларите са ниските изкупни цени. Много от хората се опасяват, че зачестяването на нерегламентираното пръскане с пестициди не само ще погуби пчелите им, но ще ги доведе и до фалит. С ниски добиви и още по-ниски изкупни цени няма как да се очаква развитие на сектора, смятат хората. Те разказават за много свои колеги, които заради финансови затруднения са се отказали и вече не отглеждат пчели.

Лошото е, че с всяка следваща година споровете между земеделци и пчелари се обострят все повече и повече. Решение на проблема така и не се намира. Пчеларите искат да бъдат предупреждавани за предстоящи пръскания, да получат защита и помощ от държавата, земеделците пък искат да защитят посевите си и да гарантират добивите си. Така нито една от страните, които реално са взаимозависими не дава крачка назад от позицията си и търси начини да защити интересите си.

 

Сродни публикации