
Акценти
- Оптималната продължителност на сухостойния период е 60 дни с отклонения – 45-75 дни
Нивото на млечната продуктивност зависи от множество фактори, които условно могат да бъдат разделени на две групи – наследствени и ненаследствени (на външната среда).
Към наследствените фактори се отнасят наследственост, порода, живо тегло, а към ненаследствените – възраст на първо отелване, възраст на кравите, хранене, параметри на микроклимата, сезон на отелване, продължителност на сухостойния период, продължителност на сервис периода, доене, полов цикъл, здравословно състояние и др.
Голямото разнообразие от фактори, които въздействат върху млечната продуктивност, обикновено действат едновременно и е трудно да се определи степента на влияние на всеки от тях. Всеки производител на мляко обаче трябва да ги познава, да знае посоката на въздействие и значението им, за да може да ги направлява в желаната посока.
Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.