У нас няма Африканската чума по свинете » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

У нас няма Африканската чума по свинете

Акценти

  • В България лабораторията за остри заразни заболявания по животните е само една

Миналата седмица в Шабленско беше открит труп на диво прасе, които събуди редица подозрения за наличие на зараза с Африканска чума по свинете. Бяха взети проби за анализ, за да се установи дали това настина е така. След направените изследвания вече стана ясно, че животното категорично не е заразено с болестта. От Националната референтна лаборатория за класическа и африканска чума по свинете (КЧС) и (АЧС) обявиха, че резултатите от пробите със сигурност отхвърлят наличието на вируса.

прасе

Специалисти припомнят, че стопаните на домашни прасета трябва да са изключително бдителни и да сигнализират веднага щом открият признаци на зараза при някое от животните си. В северната ни съседка, където вече има множество регистрирани случаи на заболяването разпространението до голяма степен е в резултат на укриване на симптомите при заразени животни.

Болестта е нелечима, ваксини няма, а икономическите загуби от нея са много големи. Именно, за да ги намалят стопаните прибягват до клане при поява на някакви признаци на заболяване. Дори и в тези случаи, когато месото се прибере за съхранение във фризер или камера, то остава потенциална заплаха, не за човешкото здраве, а за това на животните. Затова в подобни ситуации е необходимо да се евтаназират всички свине в стопанството.

Резултатите от изследването за Африканска чума по свинете могат да бъдат изготвени в рамките на няколко часа, но за абсолютното му първоначално потвърждаване е необходимо повече време.

В България лабораторията за остри заразни заболявания по животните е само една.

 

Сродни публикации