Учени разработват ваксина срещу АЧС » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Учени разработват ваксина срещу АЧС

Акценти

  • Проучването е показало, че ваксинацията е довела до намаляване на вируса в кръвта

Открити са 18 протеина, които стимулират силен имунен клетъчен отговор.

Учените от Института Пирбрайт са успели да идентифицират протеини от вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), които могат да предизвикат имунен отговор при свинете. Сега те се надяват, че ще успеят да разработят ваксина, която да осигурява защита от болестта, съобщи npa-uk.org.uk.

Проучването е показало, че ваксинацията е довела до намаляване на вируса в кръвта. Това се е случвало при някои от заразените, с вирулентен щам на АЧС, прасета. От тези резултати учените са заключили, че ваксината може да бъде ефективна. Въпреки това изследванията и работата в тази насока продължават.

Според ръководителя на екипа от учени в АЧС има над 150 протеина, които могат да бъдат тригери за реакция на имунната система. Трудното е да се установи кой точно е необходимият за създаването на ваксина. Вече има идентифицирани протеини и реакция от страна на клетките. Това дава възможност да се работи за оптимизиране компонентите на ваксината. Така ще се гарантира защитата на прасетата от вирулентни щамове на АЧС.

С цел да се установи кои са протеините тригери, които активират имунните клетки, се работи с животни, които преди това са били заразени с отслабена форма на АЧС.

Установено е, че 18 протеина генерират най-силен имунен клетъчен отговор. Те се прехвърлят във вирусни вектор (вируси, които доставят протеините на АЧС в клетките на свинете, но не са вредни за животните).

Към момента болестта се разпространява в много страни от Европа и Азия. Това налага необходимостта от създаването на ваксина за ограничаване не само на икономическите загуби, но и за предотвратяване разпространението на заразата. Сега единствената защита е спазването на строги мерки за биосигурност и умъртвяване на животните за ограничаване на пораженията.

 

За автора

Сродни публикации