Учени промениха гените на пчелите » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Учени промениха гените на пчелите

Акценти

  • Някои пчели работнички проявяват склонност да търсят и изхвърлят мъртви ларви от кошерите

Различните гени могат да направят пчелите по-устойчиви на болести или да повишат производителността им

Определена група от гени, която е свързана с хигиенното поведение на пчелите може да ги предпази от различни болести. Екип от учени откри, че именно 73 гена могат да защитят здравето на опрашителите и да ги направят по-устойчиви и неподатливи на заболявания.

Високата смъртност на пчелите е причинена не само от употребата на пестициди, но и от различните инфекции и болести, които ги засягат.

Канадски учени са открили, че някои пчели работнички проявяват склонност да търсят и изхвърлят мъртви ларви от кошерите. Това поведение на пчелите, специалистите обясняват с гените, чрез които сериозно се увеличават шансовете за оцеляване на пчелните семейства.

За изследването си учените са решили да определят гените, които са отговорни за апетита на пчелите. Те са разгледали три вида пчели, като целта е да се наблюдават и открият различията в техния геном. Всяка група се отличава по своето хигиенно поведение. В две от групите то се е подобрило в периода на размножаване, а в третата е било типично, за проявяваното от повечето видове пчели. Сравнявайки резултатите, учените са открили кои 73 гена отговарят за „чистотата“.

Благодарение на изследванията си специалистите ще могат да разберат как точно функционира механизмът на хигиенното поведение. Въз основа на тези данни ще могат да помогнат на пчеларите да създадат по-здрави пчелни семейства.

Днес при избора на пчелите е важно да се анализира поведението им при полеви условия. Новите данни ще позволят тази процедура да се замени с генетичен тест. Така ще може да се отглеждат семейства, които имат ясно изразен афинитет към производство на мед и същевременно с това са по-малко уязвими за вредните въздействия на околната среда.

 

Сродни публикации