Учени призоваха за промени в глобалната хранителна система » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Учени призоваха за промени в глобалната хранителна система

Акценти

  • Учените препоръчва да се намали консумацията на нездравословни храни с поне 50 %

Разхищението на храни и засиленото производство са част от причините за климатичните промени

С нов доклад учени алармират за нуждата от промени в глобалната хранителна система. Според тях е нужно да се намали потреблението на месо, а да се увеличи това на бобовите култури. Към момента три милиарда души по света страдат от недохранване, а производството на храни надвишава възможностите на планетата.

За период от две години 37 експерти от 16 страни са работили по доклада, които засяга връзката между човешкото здраве и устойчивостта на околната среда. Към момента в световен мащаб 1 млрд. души гладуват, а 2 млрд. души се хранят с прекалено много нездравословна храна. Интересното е, че сега селскостопанското производство е изключително високо, но не е нито гъвкаво, нито устойчиво. Освен това е причина и за изменението на климата заради неустойчивите модели на използване на водата и земята.

Учените са стигнали до заключението, че е необходимо спешно да се промени режима на хранене. Те препоръчва да се намали консумацията на нездравословни храни с поне 50 %. В тази категория попада и червеното месо. За сметка на това те предлагат да се повиши до 100 % консумацията на бобови растения, ядки, плодове и зеленчуци. Разбира се това трябва да бъде съобразено и с условията на съответния район.

Изследванията са доказали значителните подобрение на здравето при промени в хранителния режим.

В разработките си учените са предложили редица мерки, сред които е и идеята им за налагането на данъци върху някои продукти. Целта е тежките финансови ангажименти да доведат до изтегляне на „неподходящите“ храни от пазара.

Какви бяха реакциите?

Силно негодувание предизвикаха тези заключения сред земеделските организации. Те се аргументираха с твърдението, че месото трябва да бъде част от балансирано хранене. Заедно с тях своите доводи против доклада изразиха и млекопроизводителите. Разумните количества и хранителни комбинации са задължителни за всички, които гледат отговорно на здравето си, смятат още земеделските стопани.

Бяха чути и взети под внимание призивите за борбата с разхищението на храна и намаляването на въглеродните емисии.

 

Сродни публикации