Учени от цял свят търсят ваксина срещу АЧС » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Учени от цял свят търсят ваксина срещу АЧС

Акценти

  • В Китай учени работят върху ваксина, която променя генетично вируса

В световен мащаб болестта Африканска чума по свинете вече нанесе сериозни икономически загуби. По тази причина учените влагат все повече усилия в разработването на ваксина.

Вируса вече навлезе в Азия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Практиката до момента показва, че колкото и да е сериозна борбата с АЧС, губещи винаги са фермерите. Нито карантината, нито избиването на животните са в състояние да спрат разпространението на заразата. По тази причина е необходимо час по-скоро да се създаде ваксина.

Миналата година вируса достигна Китай и заради него досега са умъртвени милиони прасета. Тъй като страната е световен производител на свинско, щетите ясно показаха колко наложително е учените да обърнат внимание върху заболяването. Ако до скоро ваксината срещу него не беше техен приоритет, то сега нещата са различни.

По информация на д-р Луис Родригес, който ръководи държавния институт по болести по животните на Плъм айлънд в щата Ню Йорк, ваксината може да бъде разработена с мъртъв или отслабен вирус. Първият подход обаче не е ефикасен при АЧС.

Във Виетнам в рамките на шест месеца заради вируса бяха евтаназирани 3,7 милиона прасета. Правителството съобщи, че тества ваксини, но не даде информация за програмата. След това стана ясно, че и в Китай учени работят върху ваксина, която променя генетично вируса. Този подход е възприет и от американските изследователи.

Американското министерство на земеделието неотдавна сключи конфиденциален договор с производител на ваксини за изследвания и разработване на ваксина, която ще е сред трите кандидата за одобряване от института по болестите на животните в Плъм айлънд. Всички те залагат на генетично модифициране на вируса за изтриване на някои гени.

Редица изпитания ще трябва да бъдат направени преди ваксината да влезе в употреба. Тя следва да бъде изпитана с прасета в обезопасена среда. За този процес ще бъдат необходими от две до пет години, а лошото е, че дори ида бъдат разработени ваксини, те може да не са ефикасни в целия свят. Възможно е създадените за вируса в Китай и Европа да не помагат в Африка.

За установяване на страничните ефекти от ваксините е необходимо да бъдат направени много изчерпателните изпитания.

 

Сродни публикации