Учени откриха пестициди и наркотици в дивата природа » Съвети в земеделието

ноември 27, 2021

Учени откриха пестициди и наркотици в дивата природа

Акценти

  • В пробите са установени количества кокаин, кетамин, пестициди и фармацевтични продукти

Не е ясно откъде е дошло замърсяването в селските райони.

Екип от учени от King’s College London и университета в Съфолк са направили стряскащо откритие за наличието на пестициди и вредни вещества в дивата природа. Изследователите са открили не само химикали, но и наркотици. Чрез изследването е направено проучване за състоянието на местообитанията на някои животински видове във Великобритания.

Учените са установили наличието на множество и различни химикали, лекарства и продукти, които сериозно вредят на околната среда.

Екипът от експерти е събрал проби от водосбора в графство Съфолк и още 15 различни места. Според резултатите кокаин е открит във всички. Освен това са установени още и количества кетамин, пестициди и фармацевтични продукти. Всички тези вещества са присъствали, макар и в минимални количества, в телата на изследваните животински видове.

Важно е да се отбележи, че ниската концентрация на вредни химикали не е причина резултатите да бъдат пренебрегвани. Дори и така те вредят на дивата природа.

Учените са учудени от получените резултати. За тях е обичайно наличие на наркотици в пробите от и около по-големите населени места, но е странно за селските райони. Те смятат, че подобни разкрития и резултати трябва да достигат до знанието на политиците, защото е необходимо да се предприемат мерки за опазване на дивата природа. Липсата на яснота относно източниците на замърсяване дава основание да се предполага, че то ще продължи.

 

Сродни публикации