Учени откриха нова технология за ограничаване разпространението на заразни болести » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Учени откриха нова технология за ограничаване разпространението на заразни болести

Акценти

  • С 97% е намалял броят на ухапаните от комари местни жители

Комарите са един от основните преносители на опасни заболявания като Зика, Денга и малария.

Борбата срещу кръвосмучещите насекоми ще стане по-успешна благодарение на нова технология, чрез която ще бъдат избити комарите, пренасящи опасни болести. Това съобщи Daily Sabah.

Усилено се търси начин за намаляване популацията на азиатските тигрови комари, които са основен вектор за опасни заболявания, включително Зика и Денга.

Екип от изследователи е приложил два метода за контрол на популацията на насекомите. При първия е използвана радиация, която възпрепятствала възможността за възпроизводство на комарите и увреждала яйцата им (SIT). При втория метод е използвана бактерията Wolbachia. Чрез нея яйцата са умирали още преди да бъдат снесени от женските комари (IIT).

В рамките на две години били провеждани опити на две места на речни острови в Гуанджоу, Китай.

Резултатите са показали, че броят на излюпените яйца на комари е намалял с 94%. В някои от случаите до 13 седмици дори не е регистрирано и едно жизнеспособно яйце. Осен това средният брой на женските комари, които пренасят болести по хората е намалял с 83-94%. Установени са случаи, когато в рамките на шест седмици не са откривани комари. Успехът на този технология е проличал и от 97% спад на ухапаните от комари местни жители.

Проведеното изследване се базира на двата прилагани метода. Установено е, че чрез SIT се променя способността на комарите да се възпроизвеждат. Така с времето се намалява и популацията им. При методът IIT чрез използване на бактерията Wolbachia се влияе върху излюпването на яйцата.

Учените са си поставили за цел да използват техниката за създаването на защитена зона, свободна от болести.

Разработената техника е много обещаваща, тъй като може да се използва и за намаляване популацията на комари, пренасящи малария.

 

Сродни публикации