Учени откриха метод за подмладяване и стимулиране на мускулите » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Учени откриха метод за подмладяване и стимулиране на мускулите

Акценти

  • Благодарение на съединението уролитин А може да се стимулират гените

Изследване с възрастни хора е потвърдило предварителните проучвания.

В търсене на начин за забавяне на стареенето екип от швейцарски учени проведе клинично изпитване, за да установи  влиянието на малините и нара върху тези процеси.

Благодарение на съединението уролитин А учените са открили, че може да се стимулират гените. Високите дози възпрепятстват отслабването на мускулите, което се получава с напредване на възрастта, съобщи в. Скотсман.

Интересното е, че това съединение се синтезира в човешкия организъм при храносмилане на плодовете. Резултатите от проучването са потвърдили, получените по-рано при други аналогични изследвания. Тогава също е установено, че уролитин А укрепва мускулите при възрастни опитни животни. С човешки модели е потвърдено това му действие.

При първите клинични изпитания с хора не са установени странични ефекти, но е доказано подмладяващото действие на съединението.

В изследването са взели участие 60 доброволци, които водят заседнал начин на живот и са в напреднала възраст. За период от четири седмици те са получавали различни дози (250, 500 или 1000 мг дневно) синтезиран уролитин А.

При дози от 500 мг и 1000 мг са се повлияли на генната експресия на митохондриите в клетките на скелетните мускули. Митохондриите са получили стимул да създават повече мускули точно както се случва в резултат от физически упражнения.

 

Сродни публикации