Учени научиха пчели да смятат » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Учени научиха пчели да смятат

Акценти

  • В 75 % от случаите пчелите са смятали правилно

Оказва се, че математическите умения не са присъщи само за човека

Изследванията върху поведението на пчелите продължават и дават все по-интересни резултати. Екип от френски учени са успели да докажат, че с тренировки пчелите могат да се научат да събират и изваждат цветни фигури.

Така експертите са доказали, че по размерите на мозъка не може да се съди за умствения капацитет. Все повече проучвания доказват, че уменията за събиране и изваждане не са присъщи само за човека. Математически знания могат да придобият и животните. Учените са установили това с помощта на шимпанзета, папагали и гълъби.

Френски изследователи от Националния център за научни изследвания, с ръководител д-р Скарлет Хауърд, първи са успели да научат пчелите да разпознават цветовете като символи на събиране и изваждане. За тях синият цвят е означавал „повече“, а жълтият „по-малко“. Проведени са последователни тренировки докато опрашителите се научили да влизат в лабиринт с формата на буквата У. В него те трябвало да избират между два набора от фигури. Като награда за успехите си пчелите получавали сладка вода, ако правилно са се ориентирали. Ако сбъркали, учените им давали горчива.

На самия вход на лабиринта била поставяне една от пет фигури. Те били оцветени в синьо или жълто. Когато пуснели пчелите да летят, те можели да избират между правилния брой фигури (плюс минус едно), или неправилния. Със синия цвят те сигнализирали за добавяне на фигури, а с жълтия за изваждане.

Установено било, че в 75 % от случаите пчелите са се ориентирали правилно. В предишни експерименти учените са доказали, че насекомите могат да броят до 4 и да разбират понятието нула.

 

Сродни публикации