Ухапването от пчела - полезно или вредно » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Ухапването от пчела – полезно или вредно

Единствените хора, които трябва да избягват и да се страхуват от пчелите, са онези, които са алергични към ефектите от отровата им.

За всички останали, пчелното ужилване, освен болезнено, всъщност е доста полезно.

Пчелната отрова е използвана като лек още в древен Египет. Днес науката вече знае, че тя може да помогне на тялото ни при различни видове неразположения и заболявания.

Мелитинът е един от основните токсини в пчелната отрова. Той има противовъзпалителен ефект за човешкия организъм. Любопитното е, че действа като манивела за производството на хистамин в тялото ни, който пък от своя страна има подсилващ ефект за имунната ни система.

Хистаминът е причината за сърбежа, подуването и почервеняването на тъканите около ужилването.

Съществуват цяла шепа проучвания от различни части на света. Те показват, че отровата от пчели предотвратява развитието на артрит и облекчава симптомите му.

Според данни от изследване на университета в Оксфорд пчелната отрова има аналгетични свойства. Тя може да служи като обезболяващо, ако се нанесе върху болезнена зона от тялото.

Някои научни доклади дори твърдят, че пчелните ужилвания могат да ударят рамо в битката с различни видове рак, акне, псориазис, херпес и дори да противодействат на човешкия имуннодефицитен вирус (ХИВ).

 

За автора

Сродни публикации