Утре е последният срок за подаване на документи за щети от природни бедствия » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Утре е последният срок за подаване на документи за щети от природни бедствия

Акценти

  • Финансовото подпомагане ще бъде изплатено до 8 ноември

До 15 октомври 2019 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ ще се приемат заявления по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатичнибъ условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Финансовото подпомагане ще бъде изплатено до 8 ноември. Утвърденият финансов ресурс за 2019 г. по схемата е от 2,144 млн. лева.

Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., при следния интензитет от производствените разходи по култури:

  •     – Зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед – до 30%;
  •    –  Фуражни култури – до 80%;
  •    – Плодове, зеленчуци, етерично-маслени, технически култури – до 80%;

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи следствие на настъпили през 2019 г. неблагоприятни климатични условия.

Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ. Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си. Това изискване не се отнася за щетите, причинени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция.

 

За автора

Сродни публикации