Утвърдени са мерките за пожарна безопасност в горите » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Утвърдени са мерките за пожарна безопасност в горите

Акценти

  • За противопожарните мерки трябва да бъдат осведомени колкото се може повече хора

По време на жътвата е недопустимо паленето на стърнища.

От началото на годината до момента на територията на цялото СИДП са регистрирани 30 пожара. В резултат от тях са засегнати 500 декара горски територии. Вече е утвърден Планът на СИДП за работа през пожароопасния сезон. Предвидено е да бъдат проведени срещи за оповестяване на мерките за пожарна безопаснот, разписани в него. Първите такива вече са направени със събирачите на липов цвят по места. Необходимо е и хората, които берат гъби и билки също да бъдат информирани. още и туристите, земеделците, членовете на ловните дружини, пастирите и ръководствата на военните поделения, които провеждат учения в близост до горски територии.

Вече се работи за подмяната на повредените противопожарни табели. Трябва да са ясно видими и четими тези, които са до заслони, чешми, туристически маршрути и кръстовища на горски пътища през които преминават автомобили и повече хора.

Забранено е паленето на стърнища, за да се предотвратят пожари през летните месеци. В тази връзка още в началото на жътвената кампания е проведен инструктаж. На него екипи на службите за пожарна безопасност и съответните ловни или горски стопанства са обяснили на кметовете и земеделските стопани какво е забранено да правят. За повишаване на информираността на хората се поставят съобщения и в кметствата.

От СИДПЛ апелират за съдействие от страна на гражданите. Те трябва да сигнализират на телефон 112, ако станат свидетели на пожар в горските територии или в близост до тях.

 

Сродни публикации