Успешни ли са мерките за борба с болестите по животните » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Успешни ли са мерките за борба с болестите по животните

Акценти

  • Само през 2017 г. у нас регистрираните случаи на зараза с птичи грип са били - 30, а засегнатите ферми – 103

Въпреки многото на брой предприети мерки за защита здравето на животните, нови огнища на различни заболявания продължават да се появяват у нас

През последните няколко седмици се увеличиха случаите на птичи грип в страната. Според експерти това се дължи на мерките за ограничаване на болестта. Предприетите такива или са прекалено леки, или са недостатъчни. През изминалите почивни дни, в интервю за предаването „120 минути“ по bTV, директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев говори подробно по темата.

Инфлуенца (грип) по птиците

Стремежът на всички специалисти е, чрез наложените ограничени и възбрани, да се намали разпространението на болестта. Ако заразата е влязла в едно стопанство, то най-добре би било тя да не бъде разпространявана извън него. Това се случва изключително лесно посредством транспортиране и/или изнасяне на продукция, движение на хора и/или автомобили в и от стопанството.

Само през 2017 г. в Германия са регистрирани 300 случая на зараза с птичи грип. Засегнатите ферми там са били 5 на брой. За сравнение, у нас цифрите са коренно различни. Регистрираните случаи са били само 30, но заразените ферми – 103. Именно това показва, че взетите мерки не успяват да изпълнят своето предназначение.

Към момента унищожаването на болните пернати става чрез изгаряне или загробване. Важно е да се отбележи, че дълбочината на заравяне е такава, че да не позволи на кучета или други животни да изкопаят останките на заразените птици. Извършва се строг контрол относно преброяването на болните животни. Напълно възможно е обаче той да бъде по-слаб по време на заравянето им.

Чума по ДПЖ

Отново беше повдигната темата за чумата по дребните преживни животни, която не е приключена за стадото в Болярово. По-рано тази година там умряха 8 животни. Според собствениците това е в резултат от преяждане. Д-р Илиев не изнесе резултати от направените аутопсии в тази връзка. Той повтори, че заразата с чума там е доказана, а разходите за ограничаването й са били над 300 хил. лв. Тези средства са използвани, само там, за извършването на необходимата дезинфекция.

 

Сродни публикации