Успешна година отчитат малинопроизводителите » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Успешна година отчитат малинопроизводителите

Акценти

  • За решаване на проблема с липсата на работна ръка предстоят срещи с Министерството на труда и социалната политика

15% от всички насаждения са реколтирани от началото на кампанията тази година.

По оперативни данни на Министерството на земеделието, храните и горите за последните три години е постигнат устойчив ръст при реколтираните площи с малини и ягоди.

Това стана ясно по време на откриването на Националното изложение и Фестивал на малината в Лозница, Област Разград. Гост на събитието беше министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

От началото на кампанията по прибиране на малините са реколтирани около 15% от всички насаждения. Привършва кампанията по прибиране на ягодоплодните насаждения, а резултатите до момента са много добри.

Лозница е районът е с най-голям ръст на малинови насаждения. Министър Танева изрази надежда , че този тренд на развитие ще продължи и занапред. Тя коментира още, че МЗХГ подкрепя всички инициативи за популяризиране на българското производство.

Не само производителите на малини, но и много други земеделски стопани с всяка следваща година отчитат спад в броя на желаещите да се занимават със селскостопански дейности. Все по-трудно се намира работна ръка. Именно по тази причина предстои да бъдат организирани срещи с Министерството на труда и социалната политика. Целта е да се намери решение и да се обсъдят предложенията от различни браншови организации в тази насока.

Десислава Танева поздрави представителите на Националната асоциация на малинопрозиводителите и био ягодоплодните, защото са един от конструктивните партньори, които участват активно в промените по различни схеми за държавни помощи.  Тя призова добрият диалог да продължи и занапред в преговорите по новата Общо селскостопанска политика.

 

Сродни публикации